Koiruoho eli mali (Artemisia absinthium)

Malört / Wormwood

Koiruoho on nykyään lähes unohdettu yrtti, jota kasvoi entisaikaan joka pihassa. Koiruoho on yksi vanhimpia Euroopassa käytettyjä rohdoskasveja, jota on Suomessakin käytetty mm. yskään ja matolääkkeeksi.

Komean, yli metrin korkuiseksi kasvavan monivuotisen kasvin lehdissä on voimakas yrttinen tuoksu.

Komean, yli metrin korkuiseksi kasvavan monivuotisen kasvin lehdissä on voimakas yrttinen tuoksu.

Taiteilijoiden 1800-luvulla suosima voimakas absinttiviina “Green Fairy”oli maustettu koiruoholla. Nykyään koiruohoa ei juuri enää käytetä lääkekasvina, joten keskityn tässä kasvin maagisiin käyttötarkoituksiin, mihin liittyy suuri määrä mielenkiintoista kansanperinnettä!

Jo kasvin latinankielinen nimi viittaa kreikkalaiseen Artemis- jumalattareen. Koiruohoa on käytetty paljon rakkausmagiassa ja naisten riiteissä. Suitsukkeena koiruohoa on käytetty mm. henkien kutsumiseen, auttamaan ennustamisessa ja lisäämään selvännäkökykyä. Koiruoho on erityisen käyttökelpoinen kekrin / samhainin aikaan, sillä se paitsi edustaa porttia tämän- ja tuonpuoleisen välillä mutta myös suojelee ajankohtana vaeltelevia pahantahtoisia henkiolennoilta.

Seuraavassa kansanperinteeseen perustuvia käyttöideoita koiruoholle:

Suitsukkeet: Savulla puhdistaminen, epätoivottujen asioiden karkoittaminen, negatiivisuuden poistaminen, rakkaustaikojen vahvistaminen. Polta koiruohoa sisältävää suitsuketta esim. ennen tarotkorttien lukemista. Suosittelen polttamaan kasvia ulkona tai avaamaan ainakin ikkunan ja välttämään savun hengittämistä, sillä koiruohossa on salvioiden tapaan myrkyllistä tujonia!

Koiruohoniput ja -koristeet: Ripusta huoneeseen tai oven yläpuolelle suojelemaan kotia ja pitämään poissa ei-toivottuja olentoja (ja hyönteisiä!) Puhdista ja raikasta tilat pyyhkimällä tai huiskimalla koiruohonipulla tai käytä rituaaleissa tilan pyhittämiseen. Laita koiruohonippu sängyn alle houkutellaksesi rakastajaa!

Kuivattu ja murskattu kasvi: Valmista pesuvesi hauduttamalla kasvia lähes kiehuvan kuumassa vedessä (kuin laittiaisit teetä). Lisää koiruohotee esim. lattianpesuveteen. Käytä kodin / rituaalivälineiden tms. puhdistamiseen.

Lähde: Sinikka Piippo: Kasvien maaginen maailma, Tammi 2019.

Pienoisluuta / huisku

Pienoisluuta / huisku

Kukkiva koiruoho

Kukkiva koiruoho

Suitsukenippuja

Suitsukenippuja

Oma koiruohopensaani on tänä vuonna antanut runsaan sadon, joten olen valmistanut siitä ikiaikaiseen perimätietoon pohjautuvia tuotteita, joihin voit tutustua Käreittären kaupassa.

Onko sinulla erityisiä käyttötarkoituksia koiruoholle? Olisin utelias kuulemaan niistä, jätä alle kommentti!