Kevättä puutarhassa (ja vähän omavaraisuudesta)

 

Takatalven jälkeen tuli hieman lämpimämmät kelit tänne Pohjanmaalle, ja kasvukausi on päässyt kunnolla käyntiin. On aika tehdä pieni katsaus, miltä puutarhassa näyttää tällä hetkellä.

Nyt voisi jo tehdä raparperipiirakkaa! Päärynäpuun lehdet ovat vasta puhkeamassa.

Nyt voisi jo tehdä raparperipiirakkaa! Päärynäpuun lehdet ovat vasta puhkeamassa.

YRTIT HENGISSÄ? Aina keväällä saa jännittää, miten yrtit ovat talvehtineet. Tilanne näyttäisi ihan hyvältä, sitruunamelissakin on lähtenyt kasvamaan. Sen sijaan rohtorautayrtti ja auringonhattu ovat vielä vähän kysymysmerkkejä. Väinönputkea sai kerättyä jo vähän kuivatukseenkin.

KASVIHUONE. Uskaltauduin viemään taimet kasvihuoneeseen, tomaatti ja paprika on jo istutettu. Kasvimaa on vähän vaiheessa ja uusia penkkejä tarvitsee kaivaa.

Meillä on ollut monta vuotta talvella toimiva kompostori, joka on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi, vaikka välillä se pääseekin jäätymään. Ravinteikkaalle mullalle riittää nimittäin käyttöä. Aivan tarpeeksi sitä ei kuitenkaan ole, ja siksi ostin kasvusäkkejä osalle kasvihuoneen kasveja.

ITSE VILJELTYÄ RUOKAA. Innostuin omavaraisuuden ideasta toden teolla reilu vuosi sitten luettuani Maria Österåkerin kirjan Unelma omavaraisuudesta. Pyrkimyksenäni on lisätä vähitellen perheemme omavaraisuusastetta, ja siksi olen lisännyt hyötykasvien määrää puutarhassa koristekasvien kustannuksella. Neljälle hengelle saa roudata aika monta kassillista ruokaa kotiin joka viikko ja toivon voivani vähentää tätä rahavirtaa, joka vie suurimman osan varoistamme S-ryhmälle. Kyse ei ole kuitenkaan vain taloudesta, vaan ylipäänsä tämä on minulle mielekäs elämäntapa.

Suuri puute onkin, että meiltä puuttuu kunnon maakellari, jossa voisi säilyttää talveksi juureksia ja muita vihanneksia. Toivon että saadaan sellainen tehtyä ensi syksyksi, kuten myös oma kanala! Viime syksynä saimme hyödynnettyä ylimääräiset omenat puristamalla niistä mehua, jota riittää vieläkin.

Toivottavasti tänä vuonna tulee hyvä tyrnisato.

Toivottavasti tänä vuonna tulee hyvä tyrnisato.

VILLEJÄ VIHANNEKSIA. Omalta pihalta voi löytää yllättävän paljon syötävää, vaikkei viljelisikään mitään. Tänään keräsin (tontilta poistumatta) nokkosta keittoa varten sekä voikukkaa, maitohorsmaa, vuohenputkea ja nuoria pihlajan lehtiä salaattiin. Päätinkin, etten tänä keväänä enää osta kaupasta pinaatinlehtiä tai salaatteja!