Tervehdys! Olen Riina Peltonen, Vöyrillä Pohjanmaalla asuva yrittäjä, filosofian maisteri ja fytoterapian opiskelija.

 

Perustin Käreitär -toiminimen huhtikuussa 2019. Sitä ennen ehdin työskennellä museoalalla yli kahdentoista vuoden ajan amanuenssina ja näyttelypäällikkönä. Viime vuosina vetämiäni näyttelyprojekteja olivat mm. Suomi 100-juhlavuoden Jääkärit (Pohjanmaan museo 2017-18), rotuoppia Suomessa käsitellyt Marjo Levlinin Unelmia, haamuja (Kuntsin modernin taiteen museo 2017), luontosuhdetta analysoinut Anni Rapinojan Ihmisen luonto (Kuntsin modernin taiteen museo 2016), vaasalaissyntyisen keräilijän esitellyt Miljoonatohtori - H.F. Antellin taidekokoelma (Tikanojan taidekoti 2015) sekä Tikanojan taidekodin perustajan henkilökuvaa piirtänyt Keräilijän sydän – Frithjof Tikanoja ja hänen kokoelmansa (Tikanojan taidekoti 2014).

Työssäni sain vankan kokemuksen näyttelyprosessin eri vaiheista, oli kyseessä sitten näyttelyn konseptointi ja kokoaminen alkuideasta lähtien tai työskentely valmiin konseptin työstäminen yhteistyössä taiteilijan tai kuraattorin kanssa. Mielestäni tärkeintä näyttelyn suunnittelussa on tarinan kertominen yleisölle ja näyttelykävijän huomioiminen suunnitteluprosessissa.

Tekstejäni on julkaistu mm. seuraavista aihepiireistä: taiteenkeräily ja keräilijät, 1600-luvun kulttuurihistoria Ruotsin valtakunnassa, herrasväen elämää vanhassa Vaasassa, kylpemisen kulttuurihistoria ja lukuisat taiteilijaesittelyt. Teksteihin liittyvät luonnollisesti myös näyttelyissä tarvittavat erilaiset tekstit, kuten salitekstit, somejulkaisut, www-sivujen esittelytekstit ja muut tekstit tiedotus- ja markkinointitarkoituksiin. Olen myös toimittanut useita näyttelyjulkaisuja.

Opintoihini Tampereen yliopistossa kuului Suomen historian lisäksi yleistä historiaa, hallintotiedettä, taidehistoriaa, museologiaa ja kansanperinteen opintoja. Graduni aihe oli taiteenkeräilijä Simo Kuntsi ja hänen keräilijyytensä. Olen tehnyt näyttelyitä hyvin moninaisista aiheista, mutta ominta aluettani ovat historian ilmiöistä kertovat, taidehistorian yhteiskunnallista kontekstia avaavat tai keräilijöistä kertovat näyttelyt.

Henkilökohtaisia kiinnostuksenkohteitani historian tiimoilta ovat vanhemmat ajat, kansanusko ja mytologiat. Harrastan paikallishistoriaan liittyvien mielenkiintoisten kohteiden bongausta, joiden tiimoilta juttujani voi lukea Blogi-sivulta.

Olen kiinnostunut monenlaisista projekteista, ota rohkeasti yhteyttä!

Riina