Noitia, kalloja, vedenhenkiä – Maaginen matkaopas Pohjanmaalle

Maaginen matkaopas on ollut minulle rakas ja merkityksellinen projekti. Kirjan idea oli pyörinyt mielessäni jo monia vuosia, kunnes vihdoin tuli oikea aika tehdä siitä todellisuutta. Tämä vaati paljon taustatutkimusta: selvitin paikkojen tunnettua historiaa. Kartoitin niihin liittyvää perimätietoa eri lähteistä: arkistoista, kirjallisuudesta, vanhoista sanomalehdistä, haastattelemalla… Kirjan kuvitus on kirjailijanakin tunnetun Mervi Heikkilän siveltimen jälkeä. Hän loihti paikkojen mystistä henkeä kuvastavat maalaukset jokaisesta esitellystä kohteesta. Haamu Kustannus julkaisi kirjan kovakantisena (141 sivua) kesäkuussa 2021.

Maaginen matkaopas vie retkelle Pohjanmaalle, jännittävien tarinoiden alkulähteille. Näissä myyttisissä maisemissa on tavattu vedenhenkiä, kööpeleitä, vuorenpeikkoja ja virvatulia. Oppaan matkassa käydään myös noitien vuorella, kivilabyrintissa ja etsimässä salaisia tunneleita.

 

Historiallisten tietojen lisäksi kirjassa sukelletaan syvälle kansantarujen ja myyttien maailmaan. Kohteiden tarinat kertovat maagisista rituaaleista, veret seisauttavista kohtaamisista ja yliluonnollisista olennoista.

 

Kirjassa esiteltyjen kymmenen kiinnostavan kohteen joukossa on muinaisjäännöksiä, raunioita ja myyttisiä luontokohteita. Kirjassa on myös käytännön vinkkejä retkiin, sillä nämä paikat kannattaa kokea aivan itse paikan päällä!

Jokaisesta kohteesta on käsitelty sen historia, mutta pääosassa on kuitenkin paikkaan liittyvä perimätieto ja tarinat. Olen liittänyt mukaan konkreettisia vinkkejä niille, jotka haluavat käydä paikan päällä katsomassa.

Tavoitteeni kirjoittaessa oli, että teksti toimisi myös suomalaisesta kansanperinteestä, mytologiasta ja historiasta kiinnostuneelle lukijalle, jolla ei ole pienintäkään aikomusta astua Pohjanmaan kamaralle!

Kirjassa esitellyt kohteet:

Leväluhdan vesikalmisto, Isokyrö

Pyhävuori, Alajärvi

Kuivilanvuori, Isokyrö

Pyhän Marian kirkon rauniot, Vaasa

Mestoosplassi, Vähäkyrö

 

 

Kirkkopakka, Alahärmä

Lapinkaivo, Kauhajoki

Laiska-Jaakon ringit, Ohtakari

Tohninmäen ristiraunio, Töysä

Brudhällorna, Vöyri

 

Shopping Cart
Scroll to Top