Tähän artikkeliin olen koonnut ruusun terälehdille monia käytännön käyttötapoja, joita voit helposti kokeilla kotona. Johdannoksi esittelen lyhyesti ruusun mytologista taustaa.
RUUSU MYTOLOGIASSA
Ruusu on vahvasti rakkauden jumalattariin liitetty kukka, erityisesti muinaiskreikkalaiseen Afroditeen ja tämän roomalaiseen vastineeseen Venukseen. Kerrotaan, että ruusun puna on peräisin itsensä Afroditen verestä. Jumalatar satutti itsensä ruusun piikkiin auttaessaan kuolevaista rakastajaansa Adonista, jota villisika oli kohtalokkaasti haavoittanut. Vaikka ruusu mielletäänkin yleensä hyvin feminiinisenä kasvina, on se liitetty myös eräisiin miespuolisiin jumaluuksiin (kuten roomalaiseen viinin ja hedelmällisyyden jumala Bacchus).
Maagisessa perinteessä ruusun ajatellaan edustavan Jumalattaren kaikkia aspekteja – kykyä rakastaa ja nähdä kauneutta kaikkialla. Ruusuja käytetään esimerkiksi rakkauteen, onneen, suojeluun ja uusiin alkuihin tähtäävissä loitsuissa ja taioissa sekä jumalattaria kunnioittavissa rituaaleissa. Alkemiassa ruusun ajatellaan kuvastavan mystistä ja jumalallista rakkautta.
Ruusun sanotaan lisäävän selvänäköisiä unia ja muutenkin vahvistavan selvänäköisyyttä ja psyykkisiä kykyjä. Monet kokevat sen auttavan meditaatiossa ja kommunikoinnissa henkimaailman kanssa.
Erivärisiin ruusuihin liittyy myös runsaasti symboliikkaa, joka kukoisti varsinkin viktoriaanisella ajalla 1800-luvulla. Esimerkiksi valkoinen ruusu symboloi kukkien kielessä viattomuutta, puhtautta, salaisuutta, ystävyyttä, arvossa pitämistä ja nöyryyttä.
Lisää tietoa löydät mm. Sinikka Piipon kirjasta Kasvien maaginen maailma (Tammi, 2019).
RUUSUN TERÄLEHTIEN (enemmän tai vähemmän maagisia) KÄYTTÖTAPOJA
Ruusun käyttötarkoitukset ovat kautta aikojen liittyneet sen aistikkaaseen tuoksuun ja rakkauden jumalattariin liittyvään taustaan. Ruusua on käytetty ja käytetään edelleen niin kosmetiikassa ja elintarvikkeissa kuin taioissa ja viettelyssäkin. Ruusu vaikutus on stressiä poistava, rentouttava ja mielialaa piristävä.
Ruusut kukkivat pääosin heinäkuussa, jolloin voit kerätä terälehtiä ja kuivattaa ne ilmavasti esim. sanomalehden päällä (ei suorassa auringonvalossa).
Jos käytät ruusua muihin kuin koristetarkoituksiin, on tärkeää varmistua kukkien puhtaudesta. Kaupan ruusut on käsitelty torjunta-aineilla, joten niitä kannattaa käyttää vain koristeeksi. Elintarvikkeissa ja iholla käytettävien ruusujen tulee olla myrkyttämättömiä ja kaukana liikenteestä kasvaneista kasveista.
Ruusuveden valmistaminen
Se on todella helppoa!
- Laita tuoreet tai kuivatut ruusun terälehdet kuumankestävään astiaan.
- Kaada niiden päälle kiehautettua vettä (mitä enemmän terälehtiä, sen voimakkaampaa ruusuvettä saat).
- Kun vesi on jäähtynyt, laita astia jääkaappiin tekeytymään.
- Seuraavana päivänä siivilöi terälehdet pois vedestä ja ruusuvesi on valmis. Se säilyy noin 2 viikkoa jääkaapissa.
Ruusuvettä voi käyttää esimerkiksi:
- Kasvovetenä (hellii varsinkin kuivaa ja herkkää ihoa)
- Jälkiruokien valmistukseen
- Kylpy- tai löylyvedessä
- Kylpy- tai pesuvedessä ennen rituaalin suorittamista. Voit myös käyttää sitä maagisten työvälineiden puhdistamiseen.
Muita ruusun terälehtien käyttötapoja
- Tuoksupussi: Ompele kankaasta pieni pussi, jonka sisälle voit laittaa kuivattuja ruusun terälehtiä (tai muita hyväntuoksuisia yrttejä). Laita pussi liinavaatekaappiin, tyynyn alle tai minne vain haluatkin hyvää tuoksua.
- Kakkujen ja jälkiruokien koristelu (lisää aivan viimeiseksi paistamisen jälkeen)
- Suitsukkeena polttaminen (kuivatut terälehdet)
- Alttarin koristelu
- Uhrilahjana jumalattarille
Toivottavasti saat tästä inspiraatiota omiin kokeiluihin kesää odotellessa!
Jos itse kerättyjä ruusunterälehtiä ei ole saatavilla, löydät Käreittären kaupasta omista ruusuistani keräämiäni terälehtiä. Ne ovat kasvaneet kaukana teistä, eikä niihin ole koskaan käytetty torjunta-aineita. Pussit sisältävät terälehtiä useasta eri lajikkeesta.