Nokkonen kansanperinteessä
- Nokkonen on ikivanha ruoka-, rohdos-, taika- ja tekstiilikasvi.
- Nokkonen on symboloinut villiä luontoa ja kahlitsematonta feminiinisyyttä.
- Nokkonen on liitetty ukkosenjumaliin, kuten Thoriin. Ukkosella on uhrattu heittämällä nokkosta tuleen ja pyytämällä suojelusta salamoilta.
- Keskiajalla nokkosta pidettiin noitien kasvina.
- Nokkosta on käytetty etenkin suojeluun, kuten pahojen henkien ja ilkeiden loitsujen torjumiseen. Nokkonen puhdistaa ja häivyttää negatiivista energiaa ja sitä voi käyttää esim. kylvyissä, suitsukkeissa ja amuleteissa.
- Nokkonen on yksi luontomme yleisimmistä ja ravintorikkaimmista kasveista.
- Lue lisää Sinikka Piipon kirjasta Kasvien maaginen maailma.
Nokkosten kerääminen
Välttyäksesi nokkosenpistoilta voit leikata lehdet saksilla kulhoon tai käyttää käsineitä. Muista aina kerätä kasvit puhtaalta paikalta, riittävän kaukana autoteistä. Nokkosia ei pidä kerätä paikoilta, joissa ne keräävät itseensä nitraattia, kuten kompostien tai eläinsuojien liepeiltä. Kerää ehjiä lehtiä, joissa ei ole hyönteisten tekemiä reikiä. Ylimmät (uusimmat) lehdet ovat parhaita ruoanlaittoon. Kerää syötäväksi vain kasveja, jotka varmasti tunnistat.
Nokkosten käsittely ruokaa varten
Huuhtele nokkoset lävikössä mahdollisten ötököiden poistamiseksi. Siirrä nokkoset kattilaan tai muuhun metalliastiaan ja kaada niiden päälle reilusti kiehautettua vettä. Muutaman minuutin liotuksen jälkeen kaada kuuma vesi pois ja huuhtele nokkoset kylmällä vedellä.Nyt nokkoset eivät enää pistä. Purista nokkoset nyrkissä tiiviiksi palloksi, joka on helppo silputa veitsellä.
Nokkosreseptejä
Tässä kaksi nokkosruokaa, jotka ovat omia arkiruokasuosikkejani.
Nokkos-fetamunakas
Neljälle
Ainekset:
8 kananmunaa
1 pkt fetajuustoa
Reilu litra tuoreita nokkosenlehtiä tai 1 dl kuivattua nokkosta
vettä
2 dl kermaa tai kasvikermaa
3/4 dl vehnä- tai spelttijauhoja
1 tl suolaa
hieman rouhittua mustapippuria
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Riko kananmunat kulhoon ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Sekoita joukkoon neste ja mausteet (jos käytät tuoreita yrttejä, lisää ne vasta lopuksi kypsän munakkaan pinnalle). Kaada seos voideltuun valurautapannuun. Lisää joukkoon esikäsitellyt ja silputut ja nokkosenlehdet sekä murennettu feta. Paista noin 20-25 min uunista riippuen (munakas on kypsää kun pinta on ruskistunut ja sisällä ei näy nestettä).
Nokkoskeitto
Neljälle
Ainekset:
Reilu litra tuoreita nokkosenlehtiä tai 1 dl kuivattua nokkosta
vettä
2 dl kermaa tai kasvikermaa
3/4 dl vehnä- tai spelttijauhoja
1 tl suolaa
hieman rouhittua mustapippuria
Laita esikäsitellyt ja silputut nokkosenlehdet kattilaan ja lisää 12 dl vettä. Keitä nokkosia n. 5 min. Soseuta hienoksi sauvasekoittimella. Lisää suola ja pippuri. Sekoita pienessä kulhossa kerma ja jauhot, vispaa seos tasaiseksi. Lisää kerma- ja jauhoseos keittoon ja vispilöi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua muutama minuutti. Tarjoa esim. keitettyjen kananmunien ja riisipiirakoiden kanssa.