Koiruoho eli mali (artemisia absinthium)

Koiruoho (Wormwood) on nykyään lähes unohdettu yrtti, jota kasvoi entisaikaan joka pihassa. Koiruoho on yksi vanhimpia Euroopassa käytettyjä rohdoskasveja, jota on Suomessakin käytetty mm. yskään ja matolääkkeeksi.

Taiteilijoiden 1800-luvulla suosima voimakas absinttiviina “Green Fairy”oli maustettu koiruoholla. Nykyään koiruohoa ei juuri enää käytetä lääkekasvina, joten keskityn tässä kasvin maagisiin käyttötarkoituksiin, mihin liittyy suuri määrä mielenkiintoista kansanperinnettä!

Jo kasvin latinankielinen nimi (artemisia absinthium) viittaa kreikkalaiseen Artemis- jumalattareen. Koiruohoa on käytetty paljon rakkausmagiassa ja naisten riiteissä. Suitsukkeena koiruohoa on käytetty mm. henkien kutsumiseen, auttamaan ennustamisessa ja lisäämään selvännäkökykyä. Koiruoho on erityisen käyttökelpoinen kekrin / samhainin aikaan, sillä se paitsi edustaa porttia tämän- ja tuonpuoleisen välillä mutta myös suojelee ajankohtana vaeltelevia pahantahtoisia henkiolennoilta.

Kukkivaa koiruohoa

Kansanperinteeseen perustuvia käyttöideoita koiruoholle

Suitsukkeet: Savulla puhdistaminen, epätoivottujen asioiden karkoittaminen, negatiivisuuden poistaminen, rakkaustaikojen vahvistaminen. Suosittelen polttamaan kasvia ulkona tai avaamaan ainakin ikkunan ja välttämään savun hengittämistä, sillä koiruohossa on salvioiden tapaan tujonia, joka on myrkyllistä suurena määrin. Suitsuttaessa pieni määrä savua riittää.

Koiruohoniput ja -koristeet: Ripusta huoneeseen tai oven yläpuolelle suojelemaan kotia ja pitämään poissa ei-toivottuja olentoja (ja hyönteisiä!) Puhdista ja raikasta tilat pyyhkimällä tai huiskimalla koiruohonipulla tai käytä rituaaleissa tilan pyhittämiseen. Laita koiruohonippu sängyn alle houkutellaksesi rakastajaa!

Kuivattu ja murskattu kasvi: Valmista pesuvesi hauduttamalla kasvia lähes kiehuvan kuumassa vedessä (kuin laittiaisit teetä). Lisää koiruohotee esim. lattianpesuveteen. Käytä kodin / rituaalivälineiden tms. puhdistamiseen.

Koiruoho on Suomessa ollut perinteinen rohdoskasvi.

Lue lisää: Sinikka Piippo: Kasvien maaginen maailma, Tammi 2019.

EDIT: Julkaistu ensimmäisen kerran 5.10.2019

Ethän käytä kuviani ilman lupaa!

Shopping Cart
Scroll to Top