Luutaperinnettä

Miksi noidat kuvataan lentämässä luudilla? Mitä perinteitä luutaan liittyy: onko se vain siivousväline vai nerokas arkimagian instrumentti? Näitä olen miettinyt valmistaessani perinteisiä luutia. Tässä pienimuotoisen selvitystyön tulokset!

Epäonnen pois lakaiseminen

Kyllä, luuta on siivousväline, mutta me nykyihmiset olemme unohtaneet, mitä kaikkea sillä voidaan puhdistaa. Entisaikaan luudalla ei lakaistu pois ainoastaan näkyvää vaan myös aineetonta roskaa. Näin on tehty ainakin Saksassa, jossa perheenjäsenet tarttuivat luutiin, kun kotitaloutta oli kohdannut epäonni. Koti lakaistiin alkaen keskeltä huonetta, kohti ulko-ovia. Näin pyrittiin ajamaan kodista pois epäonnen aiheuttaja, karkotettava energia. Kiinalaisen perinteen mukaan luutaa ei saanut käyttää muuhun kuin kodin puhdistamiseen, sillä se oli vahvasti sidoksissa kotia hallitseviin henkiolentoihin.

Luuta ovenpielessä pitää ei-toivotut poissa

Brittein saarilta Amerikkaan siirtyneen uskomuksen mukaan luuta asetettiin nojalleen ovenpieleen pitämään noidat poissa talosta (ehkäpä tämä toimii myös muihin ei-toivottuihin vieraisiin).

Kaikesta päätellen ihan tavalliset ihmiset ovat käyttäneet luutaa maagisiin tarkoituksiin. On myös tunnettua, että monenlaista kansanmagiaa: kotitalouteen, karjaan, metsästykseen, kalastukseen, viljelyyn jne. liittyvää taikuutta ovat muutama vuosisata sitten harjoittaneet käytännössä kaikki.

Entäs lentäminen?

Ajatus lentävistä noidista liittynee toisaalta kirkonmiesten kehittämään teoriaan, jonka mukaan noidat olivat liitossa paholaisen kanssa ja lensivät demonien avustuksella tämän luokse noitasapattiin. Oikeudenkäyntien todistajien kertomukset toistivat näitä ajatuksia, unet ja sairauskohtausten aikana nähdyt näyt sekoittuivat todellisuuteen. Täytyy myös muistaa, että vanhan käsityksen mukaan ihmisen sielu pystyi poistumaan ruumiista esimerkiksi unen aikana, ja seikkailemaan kaukanakin kehosta.

Ajatus luudalla lentämisestä ei näytä levinneen Suomeen vielä noitahysterian aikoihin 1600-luvulla, vaan kotimaiset noidat lensivät ennemminkin kotieläimillä, kuten vasikoilla ja porsailla. Ainakaan en muista nähneeni mainintoja luudalla lentävistä noidista suomalaisten noitaoikeudenkäyntien yhteydessä. Korjatkaa jos olen väärässä!

Toisaalta noitien tiedetään käyttäneen hallusinogeenisiä kasveja tajunnantilojen muuntamiseen – lentämistä saattoi hyvinkin tapahtua, vaikkakaan ei fyysisessä mielessä. Lentosalvaan (flying ointment, Hexensalbe) käytettyjä kasveja olivat belladonna, hullukaali, rohtomandrake eli alruuna ja hulluruoho. Vaikuttavat ainesosat imeytyivät parhaiten karvaisten ihoalueiden ja limakalvojen kautta – tästä syystä levitys kainaloihin ja luudanvarteen (huom. nämä kasvit ovat erittäin myrkyllisiä!)

Mitä iloa luudista on nykyään?

Koivuniteillä sidottu risuluuta on luonnonmateriaaleista valmistettu esine, joka muistuttaa kauniilla tavalla perinteistä. Jos asut kerrostalossa, voi pienempi luuta olla kätevämpi. Luudan voi hyvin tehdä itse, jos kärsivällisyyttä riittää. Aseta luuta nojaamaan ovenpieleen ja ainahan voi kokeilla kodin energiapuhdistusta lakaisemalla! Joskus vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia. 🙂

Lisää aiheesta: The Origin Of Witches Riding Broomsticks: Drugs From Nature, Plus Shakespeare

EDIT: Julkaistu ensimmäisen kerran 23.10.2019

Ethän käytä kuviani ilman lupaa!

Shopping Cart
Scroll to Top