Unohtunut Olympos

Antiikin Kreikan mytologiassa jumalten asuinsijat sijaitsevat Olymposvuorella. Pohjanmaalta, Vöyrin Grannasbergetiltä löytyy oma pieni olympoksensa, joka on hyvinkin käymisen arvoinen erikoisten paikkojen metsästäjälle. Ernst Ehrsin 1980-luvulla luoma pieni patsaspuisto on saanut innoituksensa antiikin Kreikasta ja on hieno paikka rapistuneenakin.

Veistosten keskellä vallitsee epätodellinen, unenomainen tunnelma. Aivan kuin veistokset ja rakennukset olisivat siirtyneet Vöyrin keskustan kupeeseen jostain toisesta maailmasta. Paikan unohtunut olotila tuo mieleen jonkin dystooppisen rinnakkaistodellisuuden, josta ihmiset ovat lähteneet ja patsaat jääneet luonnon hiljalleen valtaamaan puistoon.

Alue ei ole virallinen puisto, mikä näkyy sen hoitamattomuudessa. Ehkä juuri tämän takia alue on kärsinyt myös ilkivallasta, ja patsaita on kaadettu. Siitä huolimatta se on käymisen arvoinen paikka, joka kannattaa nähdä ennen kuin ajan hampaat tuhoavat nämä luomukset lopullisesti.

Ehrs parken löytyy Google Mapsista nimellä Bergpark. Se sijaitsee Vöyrin keskustassa, osoitteessa Härmäntie 41, 66600 Vöyri.

Viikinkilaivaa esittävä patsas ei liity antiikin Kreikkaan, vaan inspiraatio siihen riimukirjoituksineen lienee tullut Vöyriltä 1980-luvulla löydetystä riimukivestä (jonka ajoitus on kiistanalainen).

EDIT: Julkaistu ensimmäisen kerran 16.1.2021.

Shopping Cart
Scroll to Top