Villit yrttisämpylät

Viime aikoina meillä on herkuteltu maukkailla sämpylöillä, joiden reseptin halusin tällä kertaa jakaa kaikkien iloksi. Kyseessä on nimittäin parhaat sämpylät, joita olen maistanut. Mikä parasta, näihin sämpylöihin lisätään ravintorikkaita villiyrttejä: nokkosta ja voikukkaa. Näin talvella kasveja on helppo käyttää kuivatussa muodossa, sen kuin lisätään yrttirouhe taikina-aineiksiin. Meillä sämpylöitä leipoo yleensä 12-vuotias tyttäreni, ja ne ovat onnistuneet aina hyvin tällä ohjeella. Makukin on kohdallaan, joten ainoa huono puoli on, että sämpylät loppuvat nopeasti!

Ohjeella tulee 10-12 sämpylää. Reseptin pohjana käytin Kulinaarin sämpyläohjetta, jota olen vähän soveltanut omaan makuun sopivaksi.

Ainekset:

5 dl lämmintä vettä

50 g tuorehiivaa

5 dl kaurajauhoja

1,5 rkl hunajaa

2 tl suolaa

0,5 dl kuivattua nokkosta

0,5 dl kuivattua voikukanlehteä

(tai 1 dl jompaa kumpaa)

0,5 dl pellavansiemeniä

n. 8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

1-2 rkl rypsiöljyä

Valmista ensin esitaikina: liuota hiiva lämpimään veteen kulhossa ja sekoita joukkoon kaurajauhot. Peitä kulho ja anna seistä lämpimässä paikassa 10-15 min, jolloin seoksen pitäisi kuplia.

Lisää hunaja, suola, kuivatut yrtit sekä pellavansiemenet. Alusta vehnä/hiivaleipäjauhot vähitellen sekaan, kunnes taikina tuntuu kimmoisalta ja irtoaa kulhon reunoista. Lisää myös öljy taikinaan alustamisen aikana. Lopeta jauhojen lisääminen, kuin taikinan rakenne alkaa olla sopiva, osa voi jäädä käyttämättä.

Jaa taikina jauhotetulla alustalla kahteen osaan, ja muotoile niistä pötköt. Pilko pötköt sopivan kokoisiin osiin, ja pyörittele pallon muotoon. Anna kohota liinan alla noin tunnin ajan.

Paista 225 asteessa uunin keskiosassa 12-15 min.

Ei muuta kuin herkuttelemaan!

EDIT: Julkaistu ensimmäisen kerran 6.12.2020.

Shopping Cart
Scroll to Top